REGULI PENTRU ACCESUL IN SCOALA
GHIDUL CETĂȚEANULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
CUM AR TREBUI SA REACȚIONĂM ÎN CAZ DE CUTREMUR
Pe durata desfăşurării procesului de învăţământ accesul în şcoală este monitorizat de către personalul de pază si profesorii care efectuează serviciul pe şcoală la fiecare etaj. După terminarea orelor, paza se realizează prin supraveghere video.
Pe durata desfăşurării procesului de învăţământ, în şcoală nu au acces persoane străine, cu excepţia celor care solicită audienţe, conform graficului aprobat, a personalului didactic, a personalului cu atribuţii în domeniul în care se legitimează sau a părinților/tutorilor sau reprezentanților legali ai elevilor .
La intrarea în şcoală , paznicul va asigura legitimarea şi înscrierea vizitatorilor în Registrul pentru evidenţa accesului vizitatorilor în spaţiile şcolii. În registru vor fi consemnate numele şi prenumele, scopul vizitei, precum şi ora intrării şi părăsirii incintei unităţii de învăţământ.
Ecusoanele de acces se păstrează şi se eliberează la ușier. Vizitatorii au obligaţia de a purta ecusonul la vedere, pe toată durata vizitei şi de a-l restitui paznicului, în momentul părăsirii şcolii. După înregistrarea datelor în registru, paznicul va conduce vizitatorul până la locul stabilit – sala profesorală / secretariat / director.
Vizitatorii au obligaţia să respecte reglementările interne ale şcolii referitoare la accesul în şcoală. Se interzice accesul vizitatorilor în alte spaţii decât cele declarate la intrarea în şcoală, fără acordul conducerii şcolii. Nerespectarea acestor prevederi poate conduce la evacuarea din perimetrul şcolii a persoanei respective, de către organele abilitate şi/sau interzicerea ulterioară a accesului acesteia în şcoală.
Este interzis accesul în şcoală al persoanelor turbulente sau al celor aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, al celor având comportament agresiv, precum şi al celor care au intenţia vădită de a deranja ordinea şi liniştea în şcoală.
Se interzice intrarea vizitatorilor însoţiţi de animale sau care au asupra lor arme sau obiecte contondente, substanţe toxice, explozivo-pirotehnice, iritante-lacrimogene sau uşor inflamabile, publicaţii având caracter obscen sau instigator, precum şi stupefiante, țigări sau băuturi alcoolice.
Este interzis accesul cu autoturisme personale in perimetrul școlii, cu excepția celor care au acceptul conducerii unității.
Pentru asigurarea securităţii şi siguranţei elevilor, a personalului şi a bunurilor aflate în dotarea şcolii, cât şi pentru preîntâmpinarea violenţei în unitatea de învăţământ, activitatea în şcoală este monitorizată video permanent.
Personalul de pază este obligat să cunoască şi să respecte obligaţiile ce îi revin, fiind direct răspunzător pentru paza şi integritatea şcolii, a bunurilor şi valorilor încredinţate, precum şi pentru asigurarea ordinii şi securităţii persoanelor în incinta unităţii de învăţământ.
În cazul unor incidente grave care tind să afecteze ordinea publică va fi anunțată conducerea școlii sau organele de poliție.
Accesul elevilor în scoala
Pentru intrarea/ieşirea în/din curtea sau clădirea şcolii elevii vor utiliza poarta destinată lor. Elevilor le este interzis să părăsească perimetrul unităţii de învăţământ în timpul programului şcolar.
Părinții/tutorii/reprezentanții legali ai elevilor pot solicita în scris diriginților sau conducerii unității învoirea elevilor. Modelul de solicitare poate fi obținut de la secretariatul școlii sau de la dirigintele clasei.
Este interzisă folosirea de către elevi a altor uși de întrare.
Accesul părinților/tutorilor/reprezentanților legali
Accesul părinților/tutorilor/reprezentanților legali se va face doar pe intrarea principală şi este permis după acceptul paznicului şi primirea unui ecuson pentru vizitatori.
Părintele, tutorele sau reprezentantul legal al elevului are acces în incinta unităţii de învăţământ în concordanţă cu procedura de acces, dacă:
a) a fost solicitat/a fost programat pentru o discuţie cu un cadru didactic sau cu directorul unităţii de învăţământ;
b) desfăşoară activităţi în comun cu cadrele didactice;
c) depune o cerere/alt document la secretariatul unităţii de învăţământ;
d) participă la întâlnirile programate cu profesorul diriginte;
e) participă la acţiuni organizate de asociaţia de părinţi.
f) La întâlnirile solicitate de părinți programate de comun acord cu diriginții, cadrele didactice sau conducerea scolii;
g) La diferite evenimente publice si activități școlare și extrașcolare organizate in incinta unității de învățământ la care sunt invitați sa participe părinții/ reprezentanții legali;
h) În cazuri speciale, pentru sprijinirea deplasării elevilor cu handicap locomotor sau aflați temporar în incapacitate de deplasare (ex. fractură la picior), după primirea avizului conducerii unității, alte situații speciale, după avizarea de către conducerea unității.
3. Părinții/tutorii/reprezentanții legali care intra în scoală vor fi consemnați de paznic – care înregistrează datele în registrul special de intrare-iesire în/din unitate – numit Registrul pentru evidenta vizitatorilor, ora intrării, motivul vizitei şi compartimentul/ persoana la care doreşte să meargă.
Părinții/tutorii/reprezentanții legali se legitimează în incinta scolii cu ecusonul „Vizitator” pe care îl vor primi la intrarea în unitatea școlară și pe care îl vor preda la părăsirea unității.
Accesul persoanelor străine
Accesul persoanelor străine se va face doar pe intrarea principală.
Toate persoanele din afara unităţii, care intră în scoală, vor fi legitimate de paznic – care înregistrează datele în registrul special de intrare-iesire în/din unitate-Registrul pentru evidenta vizitatorilor , unde se va indica ora intrării, motivul vizitei şi compartimentul/ persoana la care doreşte să ajungă.
Paznicul răspunde în orice moment de prezenţa oricărei persoane străine în incinta scolii.
Persoanele străine se legitimează în incinta scolii cu ecusonul „Vizitator”.
Personalul de monitorizare şi control cum ar fi: inspectori şcolari, inspectori de specialitate, inspectori generali, ministru, etc., se legitimează, se consemnează în Registrul pentru evidenta vizitatorilor şi nu primesc legitimaţie de vizitatori.
La părăsirea școlii, în același registru, personalul de pază completează data iesirii din unitatea scolară, după ce a înapoiat ecusonul de vizitator.
În cazul în care persoanele străine pătrund în şcoală fără a se legitima şi a fi înregistrate în registrul de intrări-ieşiri de la poartă, directorul unităţii/profesorul de serviciu va solicita intervenţia poliţiei .
8.Vizitatorii au obligația, sa respecte reglementările interne ale unității de învățământ referitoare la accesul în școală și să nu părăsească locul stabilit pentru întâlnirea cu persoanele din școală. Se interzice accesul vizitatorilor în alte spații decât cele stabilite conform declarației inițiale fără acordul conducerii unității de învățământ. Nerespectarea acestor prevederi poate conduce la evacuarea din perimetrul scolii a persoanelor respective, de către organele abilitate si/sau la interzicerea ulterioară a accesului acesteia în școală;
Alte prevederi
Accesul în școală în zilele de sâmbătă, duminică sau sărbători legale, precum și după-masa în zilele lucrătoare, este permis doar cu aprobarea prealabilă a conducerii unității. Se va întocmi în acest sens un tabel cu numele participanților, scopul activității, responsabil, perioada alocată, spațiul de desfășurare care va fi atașat registrului de evidență al vizitatorilor.
Dacă un cutremur se întâmplă în timpul orelor, toţi copiii se vor adăposti sub bănci și se vor ţine cu putere de picioarele băncilor. Copiii aflaţi pe rândul de lângă fereastră vor sta cu spatele la fereastră. La grădiniță mesele sunt mult mai mici, iar copiii pot fi mai greu de convins să intre sub ele. Dar educatoarea poate să le propună acest joc din timp, iar la un seism adevărat, doar începe jocul.
Profesorul le va spune când se pot ridica de acolo, după ce se termină mișcarea. După ce ies de sub bănci, profesorul verifică dacă evacuarea lor se poate face în siguranță, dacă holul este liber, scările sunt întregi. Profesorul îi anunță pe copii că pot să iasă afară din cădire, în liniște, fără să alerge pe hol/scări și fără să se îmbrâncească.
Afară profesorul face prezența și după ce se asigură că toată lumea este bine, sta cu copiii până la anunțul că activitatea poate reveni la normal – făcut de diriginte sau director. Apoi părinții vor veni să ia copiii. Dacă seismul este unul puternic, cu pagube/victime, atunci încep procedurile speciale de intervenție ale salvatorilor.
Dacă un cutremur se întâmplă când copilul este pe drum, trebuie să se adăpostească într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Stai la cel puțin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
Dacă ești într-o mașină, rămâi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieși din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, așteaptă forțele de intervenție.
Nu are importanță unde te afli în momentul producerii cutremurului. Adăpostește-te imediat într-un loc sigur și rămâi calm până la încetarea cutremurului.
Dacă esti în interiorul unei clădiri:
• rămâi acolo
• nu încerca să ieși afară și nu te duce pe balcon
• adăpoștește-te sub o masă, un birou sau o mobilă solidă și ține-te bine de aceasta
• dacă ești pe un hol, așează-te în poziție ghemuit lângă un perete interior
• protejează-ți capul și fața
• îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat
• Dacă ești într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostește-te în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele. Nu ieși afară unde ai putea fi rănit.